Wednesday, 7 December 2011

Missing sumthing from my life

Assalamualaikum.. Salam ceria dan selamat pagi saya ucapkan.. Hiihihi. sorry lah sebab memang lame giler tak update belog ini. saya sangat membusykan diri saya sekarang ini. harap teman2 paham ya !! saya kalau ade masalah, bru catit dalam belog ini sebab saya rasa kehidupan saya tak lah sebahagia yang anda fikirkan.. Saya pun tak tahu, nak cakap kawan2 takde, semue ade. sememangnya saya single sekarang ini. memang tak dinafikan lah sebab orang cakap Jodoh tu biar datang sendiri. 

bila saya pikir balik, kadang2 rase macam hidup saya ni tak lah bahagia sangat. saya SUNYI.. sumtimes nak cari kebahagiaan jugak tapi ntah la. tuhan macam tak mengizinkan jer. Mybe buat mase ni itulah tuhan tentukan buat saya hidup macam ni. saya tak pernah menyesal dengan ape yang saya lalui sekarang. mybe tuhan beri dugaan ini buat saya. Saya harap semuenya akan kembali normal. berjumpa dengan orang yang saya sayang. amin :)

p/s : bukan meratapi tapi sekadar nak berkongsi..

Monday, 12 September 2011

Lebanese song :)

bile korang tengok pix ni mesti terus tangkap kan. lala~~



selamat pagi korang !! dah dah. bangun la. mesti tak sembahyang subuh ni. *nak jer aku simbah dengan air satu baldi . tibe kan , HAHA. exceli aku ni kje malam. so memang tak tido dari mlm semalam. HAHA. tu sebabnye kejut korang bangun awal ni.. Bosan sebab keje sorang. Takde sape teman. Sumpah tak takot tapi kan, masuk keje da pasang online radio..Volume MAX okkay. sunyi taw. HEHE..

Dulu kan korang mesti penah dengar lagu ni. sape tak dengar memang orang cakap ketinggalan zaman la ataw budak kecik lagi mase tu kot. Suke hati aku jer kan. lagu ni haa NOUR EL CHAMS !! penah dengar? kan kan kan. ewah ewah, godek godek vontot lak. taw la best !! hahaha, aku pon suke. tapi lagu ni macam da lame kan. yela. dulu mase budak2 jer suke lagu camtu. sekarang semua ade..

tibe2 tangan aku gatal g bukak lagu ni. hahaha. teringat pulak dulu2. G rumah sepupu, siap ade koleksi lagu ni. Tudiahhh.. addict punye pasal kan, *betul x hah? aku ni xpandai BI sebenarnye, (angkat tangan, surrender awal2, nnti kene kutuk) HAHA.. sekarang pun banyak da lagu lagu baru. lagu lagu camtu macam orang cakap macam da kurang minat da tapi aku suke. music dia BEST !!!

k la, nak g sambung keje. ni time aku rajin jer ni update belog. da lame x update..

Like this :)



Thursday, 18 August 2011

when ur gone :(

I always needed time on my own
I never thought I'd need you there when I cry
And the days feel like years when I'm alone
And the bed where you lie is made up on your side

When you walk away I count the steps that you take
Do you see how much I need you right now

[Chorus]
When you're gone
The pieces of my heart are missing you
When you're gone
The face I came to know is missing too
When you're gone
The words I need to hear to always get me through the day and make it ok
I miss you

I've never felt this way before
Everything that I do reminds me of you
And the clothes you left, they lie on the floor
And they smell just like you, I love the things that you do

When you walk away I count the steps that you take
Do you see how much I need you right now

[Chorus]

We were made for each other
Out here forever
I know we were, yeah
All I ever wanted was for you to know
Everything I'd do, I'd give my heart and soul
I can hardly breathe I need to feel you here with me, yeah

Thursday, 11 August 2011

benci bile "bad feeling"


x suke bila tak sedap hati :'(

Sunday, 31 July 2011

Selamat Berpuasa


selamat berpuasa ya semua bloggers :)

Wednesday, 27 July 2011

sorry :(




What have I got to do to make you love me
What have I got to do to make you care
What do I do when lightning strikes me
And I wake to find that you’re not there

What do I do to make you want me
What have I got to do to be heard
What do I say when it’s all over
And sorry seems to be the hardest word

It’s sad, so sadIt’s a sad, sad situation
And it’s getting more and more absurd
It’s sad, so sadWhy can’t we talk it over
Oh it seems to me

That sorry seems to be the hardest word
What do I do to make you love me
What have I got to do to be heard
What do I do when lightning strikes me
What have I got to do
What have I got to do
When sorry seems to be the hardest word

Sunday, 24 July 2011

Sape saya bagi awak :(

awak, mula mula saya kenal awak, saya rasa hepi sangat. saya rasa awak la orang yg terbaik penah saya jmpe.  saya da mula sukakan awak, suka sangat2. xleh nakgambarkan 'suka' saya tu macam mana. lepas jumpe dengan awak, saya rasa, saya da mula saangkan awak. saya pun tak tahu hati ni cakap ape sampaikan saya xleh lupakan awak.

lepas tu, kita jumpe, xpuas jmpe kite msg lagi. kalau boleh saya xnak putuskan hubungan ni dengan awak !! sebab saya rasa bahagia dengan awak .. ok. lame jugak kite kenal.  saya call awak, message awak. even awak x reply pun, saya tetap message. betapa rindunya saya dekat awak. awak xde kedit, saya share dekat awak.. bukan saya nak mengungkit tapi saya nak message dengan awak.




suatu hari saya ade message awak kan..

saya : awak, saya nak tanye sumthing ni
awak : ape die?
saya : saya nak tanye sape saya bagi awak?
awak : erm , entah la..
saya : bukan ape awak, saya nak tahu jer. kalau awak anggap saya kawan, ok. saya xkan anggap awk lebih. takot awak da ade pilihan hati, saya x tahu kan.
awak : jap eh, ade hal..
saya : ok :'(

esoknya saya message awak lagi

saya : awak, da bgn tido ker?
awak : ..........
saya : ok lah awak, kalau xnak jawab xpe. saya nak mintak maaf sebab ganggu awak selame ni..saya doakan moga awak dapat orang yang lebih baik dari saya..






awak : sory, terlelap tadi.
saya : saya nk mintak maaf dengan awak atas ape yang saya message tadi
awak : xpe..
saya : saya nk tanye awak ni
awak : ape die?
saya : saya sayangkan awak..
saya : sape saya bagi awak?
awak : teman istimewa
saya : bf?
awak : yup
saya : saya pun sayang awak sbg bf sy. terima kasih
awak : hehehe




tadi saya jmpe dengan lect saya. dye cakap ade ajak sorang budak ikot dia g kt. dye ckp la bla..bla.. blaa.. tiba tiba hati saya terdetik, mungkinkah orang itu awak. saya try message awak tapi x reply. xpela. mybe itu perasaan saya jer tu. bangun tido tadi, saya call awak, VOICEMAIL, kenape eh. nape awak tutup phone? kenape message saya awakx reply? saya hairan. sebelum ni xplak macam tu. xpela. lepas tu saya call lagi. masuk voicemail jugak. saya x puas hati. saya tanye lect sy, sape budak yg dia bawak. ternyata betul sangkaan saya.

perit hati saya !! xsangka awak tergamak buat macam tu dekat saya .. speechless.. xpela awak. awak mesti marahkan saya sebab siasat awak. saya xmarahkan awak. saya xpernah marahkan awak cuma saya x sangka awak sanggup buat saya macam ni. saya bf awak tapi kenapa tipu saya sampai macam ni sekali. saya percayekan awak !! tapi xpelah.mybe tuhan nak tunjukkan ape yang berhak saya nampak. saya x salahkan awak pun.itu pilihan awak. mungkin saya bukan yang terbaik untuk awak.

p/s : pada awak, saya nak mintak maaf sangat2 sebab maybe dengan saya, awak x berapa bahagia, awak pun muda lagi. berhak buat pilihan. saya x salahkan awak pun. saya nk ucapkan terima kasih sebab sudi sayang saya walau pun untuk seketika.. terima kasih. halalkan segalanya ape yg da berlalu. mybe lagu ni seswai dengan hidup saya pada awak :'(

Wednesday, 20 July 2011

When My Heart IS HURT




Bila kita kecewa atau putus cinta kita selalu menyalahkan
orang lain atas kegagalan cinta itu.
Tapi pernahkah kita bermuhasabah dengan diri sendiri apa
yang telah kita lakukan sehingga
segala-galanya musnah.
Kerana tanpa sedar kadang-kadang
 kita membuat kesilapan yang menutup pintu hati
sang kekasih untuk terus mencintai kita.
Kadang- kadang kita tewas dengan
tipu helah orang ketiga yang sengaja mewujudkan
jurang di antara kita.
Bila hidup menjadi tidak terurus kerana kecewa
ingatlah setiap benda di dunia ini tidak akan kekal lama…
tidak terkecuali CINTA.
Jadi terimalah realiti…
 Di mana ada cinta disitu pasti akan ada perpisahan
cuma masanya sekarang atau kemudian


Wednesday, 13 July 2011

Transformer 3D

hai.. selamat bersua kembali, aneyesayo !! aigoo. haha. lame x update belog kan. sorry la busy sket dengan masalah rumah tangga.KATANYE.. yela. Semalam off day !! haha. pastu plan dgn CIK AIN dgn adik dye nak g tgk cite robot (malas nak eja panjang-panjang) . malas cam taik kan. OMO.. plan punye plan, semalam g la tengok .. haha. pastu smpai kat kounter. blur !! xtaw nk tgk yang mane. haha.. last2 ambik yang robot 3d. ok. tu satu hal. sblm masuk panggung, cewahh da bayangkan pakai spek 3d ni haa.. then masuk panggung, aigoo !! chin chan nayo.. haha. spek 3d dye kecik giler.. xbest langsung !! nak xnak terpakse tengok. kalau x rm 18 tuh melayang.. cam syial kenss..



 hero die macam biase la. from the 1st smpai eposid ni, xbertukar wajah. cume heroins dye la yang bertukar.


 ni haa heroin dye. comel + seksi + cantik + bibir dye tu, i loooiikkeee. cam Angelina Jolie tapi ok la. not bad.  Vouge sangat


part ni ntah kat mane. rase dalam bangunan kot. yang nak runtuh tu.. orang jahat tembak bangunan tu sampai bangunan tuh patah dua. haha *ayat budak2 :P


eh eh, suke robot ni. BUMBLEBEE. comel. setahu aku,robot ni jer xleh cakap dgn normal sbbnye tak tahu. dye ckp gune mcm radio ape ntah tapi bukan suara dia yg normal la. very the protector. mase jadi kete pun aku suke. jage tuan die. leklok sangat !!


overall,, cite dye best. aku pun xtahu kenape member aku cakap cite dye x best. walhal excited giler nak tahu ending camner. sbb telinga aku sakit pakai spek 3d la. tgk yang biase lagi berbaloi. seriyes !! bagi 5 star la kot .. tapi seriyes memang best. lepas tengok cite robot tu, then jalan2 ap pegi big apple. hurmm, YUMMY.. aigoo..



sampai jer kens, tgk2 dulu dgn cik ain, sebab xtahu nak pilih yang mane. well biase la. RAMBANG MATA. hahaha, bab makan. cepat jer. haha. then pilih2, dpt la 6 ketul tapi my feberet satu lagi tade. kalau tengok pix bawah tu, yang hitam lace pink tu.. aigoo, feberet sangat. hahah terpakse beli ikot pilihan yang hado..

lepas penat jenjalan + sakit telinga dgn mata sebab pakai spek 3d tu, then its time to go home. b4 that pick my mum dulu, rumah kakak i uols. haha.. ok. next time la update balikk. nak keje nih. haha.. anneyon !! 

Sunday, 10 July 2011

My Admirer


<3Marry You<3




It’s a beautiful night,
We’re looking for something dumb to do
Hey baby,
I think I wanna marry you..

Is it the look in your eyes,
Or is it this dancing juice?
Who cares baby,
I think I wanna marry you..

Well I know this little chapel on the boulevard we can go,
No one will know,
Come on girl..
Who cares if we’re trashed 
Got a pocket full of cash we can blow,
Shots of patron,
And it’s on girl..

Don’t say no, no, no, no no
Just say yeah, yeah, yeah, yeah yeah..
And we’ll go, go, go, go go
If you’re ready, like I’m ready..

Cause it’s a beautiful night,
We’re looking for something dumb to do..
Hey baby,
I think I wanna marry you..

Is it the look in your eyes,
Or is it this dancing juice?
Who cares baby,
I think I wanna marry you..

I’ll go get a ring let the choir bells sing like
So whatcha wanna do?
Let’s just run girl..
If we wake up and you wanna break up that’s cool..
No, I won’t blame you
It was fun girl..

Don’t say no, no, no,no no
Just say yeah, yeah, yeah, yeah...yeah
And we’ll go, go, go, go-go
If you’re ready, like I’m ready..

Cause it’s a beautiful night,
We’re looking for something dumb to do..
Hey baby,
I think I wanna marry you..

Is it the look in your eyes,
Or is it this dancing juice?
Who cares baby,
I think I wanna marry you..

Just say I do,
Tell me right now baby,
Tell me right now baby..

Cause it’s a beautiful night,
We’re looking for something dumb to do.
Hey baby,
I think I wanna marry you..

Is it the look in your eyes,
Or is it this dancing juice?
Who cares baby,
I think I wanna marry you..

Thursday, 7 July 2011

Monday, 4 July 2011

Wedding Lecturer *part 1*

selamat malam korang !! aishh, penat.. baru jer sampai dari KL then terus masuk keje. Haishh.. haha. nak tahu ape aku buat kat KL? aku kene attend wedding my lovely lecturer @ kakak angkat jugak *secara x langsung*. haha. meh la nk story mory neh .. ok !! sanggup apply cuti tapi sedih cuti dpt sehari jer. mencik sangat !! nak tanak tanggal 3/7 terpakse masuk kje jugak. penat pun x habis lagi.

back to the story la.. erm, ok. b4 kami bertolak kan, sempat la booking hotel. Lanai Bangi Hotel kat area Bangi. Pastu ari jumaat 1/7 tu, da siap sedia. pack barang semua, pastu kan bertolak la.. lets the journey begins. haha. kami bertolak kat kuantan dulu. na amik member aku kat sane. pastu baru la bertolak ke KL. kuikuikui. ok lah.. otw ke sane tu ok lagi. then sampai area KL, pusing + pening, cari hotel tu x jumpe. masing2 da cramp vontot dok dalam kete. time tu tepat2 12am. mati la. aku sebenarnya da print siap2 map nak ke sane. last x jumpe jugak. matilaa... pusing2 punye pusing, kol 2 am baaru jmpe hotel tu. bayangkan 2 jam dok ronda satu putrajaya cari hotel tu. serius sesat giler vavi. 

sampai tu, kami terus jer cek in. masing- masing da letih kenss !! so siap2 angkat barang, turun dari kete, terus menuju ke bilik kami. taraaa


ni bilik kami..


 kunci bilik. simple jer.. haha


 ni bilik dia. HAHA, comot + sepah sebab time ni nak check out da. haha


 ni pun same :)

ok lah. tu pix bilik jer. nak tahu lebih lanjut boleh klik sini. share la dengan cik ina ibrahim.. hehe. pagi tu kene la bangun awal sebab nak siap2 g weding. ok. tu satu cite. mase tu kami buat appointment dengan noris al aziz aziz la, janji nak fegi sebab takot kami sesat lagi. haha. tggu punye tunggu, hampeh. ade kat shah alam lagi. matila. nak xnak, ktorg terpakse gerak dulu la. mule2 bukan main semangat lagi. amik2 gamba. katenye nak letak dalam fesbuk. haha....

da siap2, snap2 gambar, ktorg pun gerak la. eh lupe lak. ok, ktorg nak pegi ker Putrajaya Marriot Hotel. Function weding tu kat Perdana Ball Room. Sape kawin? kang da kenalkan kat atas tu. haha.. ok. pengantinnya nama Jazira Bt Anuar n her husband. sebenarnye ktorg da bertolak awal da. nak tahu x, SESAT lagi. benci sangat. macam syiall jer. sampai kat hotel tu dalam pukul 1.30pm la. lebey kurang.. mase tu program dye da stat da. aku masuk jer, diorg da sanding..tapi nasib baik sempat.


 ni sebelum kitorang gerak. sempat lagi kan bergambar. haha, tu amy


 haaa .. ni kat hotel tu la. Dalam dewan Perdana Ball Room. Suke sangat bergambar kan :)


 ok. diz is the special one. dengan pengantin !! haha, sory gambar xclear sangat sebab ambik dengan phone. orang lain semue bawak canon dslr*betul ke aku eja ni*


 ni lak mase aku sampai2 da ade. air dia sunquik dye ceroh sangat tapi tade gule. *try la buat, pastu minum, mcm tu lah rase. haha*


ni cenderamata dari pengantin. dalam kotak tu ade cekelat 2 BIJI jer. pastu satu lagi tuh Chacky Black.. sodap !! :) yumyum

p/s : part 2 bakal menyusul. penat siottt.. balik dari sane, terus masuk keje. need a rest :)

Friday, 1 July 2011

Bila Lelaki

Morning guys !! Selamat hari jumaat. hoho.. ari ni da masuk bulan julai. so rase macam specials sikit sebab 1st july on FRIDAY . love it*tak tahu la kalau orang lain x suke kot* ok. hari ni cakap pasal lelaki eh. haha,  aku pun lelaki, ramai lagi lelaki kat lua sane.. kuikuikui. exceli nak sharing bende ni dengan korang jer. xde la sampai melalut cmni haa *gila da*.. aku kelebek punye kelebek, jmpe la belog billy ni haa.. sumber yang berkaitan dengan semua lelaki. jangan terkejut eh..



yang ni paling xleh blah..elok2 jadi lelaki nak jugak jadi perempuan


yang ni lagi best la kot. sebab yang ni bukan same dengan link2 yang aku share tu.. yang ni kalau korang hadoo..confirm pompuan x lepas da dari korang. asyik berkepit jer 24 jam. xpun letak gam gajah kasi gempak sikit. Muahahaa



haaa, kalau korang rase bole jadi macam orang di atas, boleh la try tapi jangan la pulak buat plastic surgery, pitamzz.. nak cantik + hensem tapi jadi hantu pulak. hahah. aku serender laa.. xmungkin la buleh jadi lelaki se"PERFECT' kejadian. eh jap jap. ni satu lagi. howt jugak .. haha


tapi yang ni boleh cakap la lelaki paling sempurna wajah dia *makan hati*



p/s : balik nanti nak operate la muke. buat 2 jadi cmni haa.. hahaha seriyes tak gile babi da. haha..

Thursday, 30 June 2011

Khasiat Epal

Assalamualaikum murid-murid. Hari tuh kita da belaja pasal khasiat pisang. ok sekarang ni cikgu nak ajar plok tentang khasiat sebiji epal. Sape suke makan epal? Bagus !! Semua suke makan epal yer. ade banyak jenis epal sebenarnye. kite ade epal hijau dan epal merah . HAHA, banyak lagi sebenarnye, cume cikgu x sempat membace tentang perihal epal. main copy n paste jer keje.. Sorry eh * ok murid murid, sekarang cikgu nak huraikan ape yang dimaksudkan dengan buah epal. ape khasiatnye dan macam 2 lagi lah.


Memang tak dinafikan epal merupakan antara contoh buah2an yg berkhasiat tinggi. so tak hairanlah mengapa epal dijadikan sajian pencuci mulut selepas waktu makan kerana segala vitamin yang terkandung di dalamnya diperlukan oleh tubuh kita. ok antara khasiat yg terdapat dalam epal ni, banyak sebenarnya

1) Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan seperti flavonoid, betakarotena dan fitokimia.Selain itu, ia juga mengandungi vitamin C, vitamin A dan vitamin B kompleks.

2) Kandungan agen antioksidan yg terdapat dalam epal mampu menentang radikal bebas serta dapatmelambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia juga memperbaiki tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera. Purata air lebih kurang115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga dapat melembapkan kulit yg kering.


3) Dalam pada itu, fitokimia yang dijumpai dlm epal bukan sahaja membantu menghalang salur darah drpd tersumbat(penting untuk menghalang sakit jantung) malah ia juga menghalang sel kanserdaripada merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu.


4) TIP PENTING!!! jgn biarkan epal terdedah lama selepas dipotong kerana ia boleh menyebabkan antioksidan mudah terbebas ke udara sebaik shj epal dipotong.


5) Epal yang mengandungi kandungan serat dan kalori yang tinggi penting dalam membantu proses mengawalberat badan. Serat dapat melambatkan kita dari berasa lapar manakala kalori pula dapat memberikan kita tenaga.


6) Berita baik!! kandungan kolestrol serta lemak tidak terdapat dalam epal. So, sesiapa yanghendak berdiet,epal sesuai menjadi snek terbaik untuk mengalas perut dan juga membantu menguruskan badan








memakan sebiji epal ataw meminum jusnya setiap hari sudah cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. kajian menunjukkan epal mengandungi elemen yang kesihatan phytonutrien yang boleh melambatkan pengoksidan kolestrol yang tidak baik. satu proses yang berperanan dalam pertumbuhan penyakit jantung. kanak2 yang memakan makanan segera dan kemudian memakan epal ataw meminum jusnya sebenarnya menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.



p/s :ok murid2, sekarang cikgu galakkan murid2 makan epal yer untuk sihat tubuh badan dan mencegah dari penyakit !! cikgu pun nak balik makan epal banyak2. HAHA









Monday, 27 June 2011

Entry ke 6

Pencuri

selamat petang !! kite kembali bersiaran di petang hari ini *sambil membetulkan duduk dan menghirup tea*berangan semata mata okkay :)*ok ok. nak cite ni. tadi kan sedap2 dok tido, pastu vunyi la bergetar kat tilam, sampai masuk dalam mimpi ni haa.. pastu kan, terkejut. *mate tutup lagi ni, sayang nak bukak.* tangan jer dok meraba-raba cari henpon. jumpa la.. tgk2 si aini dok msg. selalu jer kacaw bile aku nak tido. mentang2 la aku ni kuat tido.. pstu bukak la mate slow2. cmni haa msg dye

aini :de hot story . de blk kene masok pencuri semalam
aku : bilik mane *malas nak taip panjang2, mamai lagi*
aini : bilik R 103, guest kolej komuniti yang paling hensem skali
aku : haha, hensem ke? ape hilang? *serius malas giler nak taip msg.*
aini : ala, guest yang hensem skali la.. lektop, i phone, kmera,mp4. lebih kurang 11 ribu rugi.
aku : da cek cctv?
aini : ............. *sibuk la tu x reply msg aku..*

ingat nak smbung tido, last2 perut meragam. terpakse la melaburkan ape yang dimakan semalam *kutur sangat.* lepas tu x jadi nak tido sebab x ngantuk


     
Yang aku pelik, macam mane pencuri tu boleh masuk? sebab cctv ade tapi pencuri kalau nak curi sumthing, ape care sekali pun dia akan masuk, gune otak jahat dia nak masuk mencuri. ni ihsan encik google jerw ni. rekaan semata-mata



lepas tu abang 'hensem' yang aini cakap dengan aku, sape hah?? xpenah lagi bersua muka sepanjang dye cek in kat sini. tapi bukan mamat dalam pix ni la.. ni aku copy n paste jer. orang sebenar serius aku tak tahu.



ni antara barang-barang yang hilang. kamera tuh. kalau jual da berape dah.giler !! bapak mahal kamera ni. gaji aku sebulan pun belum tentu lagi boleh beli kamera ni.



 i phone -OMG !! ramai yang berangan nak pakai yang ni sebab semua kemudahan ade dalam tu. fb,msn ape lagi function dye aku xtahu. aku bukan peminat i phone ni *tipu jer tapi kalau orang bagi nak la :)*



ni satu lagi, mp4. aiyok semua barang2 branded. mampo beli. patot la si nok tu cakap dalam RM11 ribu jugak yang rugi. kesian abang tu kan. tapi kan dia dok sorang2 jer dalam bilik tu. xde teman. mungkin jugak encik pencuri tu da survey kot. *berfikir lagi,* camner la en pencuri tu tahu bilik abang hensem tu banyak barang2 mahal?


tapi tu la kan. tadi masuk2 keje, sibuk la manager duk cek cctv. mmg ade nampak encik pencuri tu masuk melalui cafe yang slalu kiteorg makan. wajah x clear sangat. kita da buat laporan polis. siasatan polis pun sedang dijalankan. *wah, gtew kanzz..* erm tapi bile jumpe abang tu, serius la"hensem" tak giler. ahaha sweet pun ade jugak . sopan sangat dia. *jatuh hati da. hahaha.* dia cakap la dengan aku n aini. "saya xtahu da nak pikir ape, blur sangat. sekejap jer bende tu berlaku" . dalam hati *uhhh, cair. haha.* ok ok. fokus !!!!!! tapi kesian sangat la sebab sebelum ni pun tak de ape2 pun yang berlaku kat hotel aku :'( *tumpang simpati*


p/s : kepada en pencuri tu, kitaorg buat sembahyang hajat, bio xleh duduk diam gtew. *macam barang aku pulak yang hilang.* Sila kembalikan barang yang anda ambil dari abang hensem tu. kuikuikui <3



Sunday, 26 June 2011

Entry ke 5

Khasiat Pisang 

selamat pagi cikgu. HAHA. ok murid2, hari ni kita belajar tentang pisang yer. cikgu nak tanye sape suke makan pisang, sila angkat tangan macam saya *ala-ala usop wilcha gtew. HAHA *gedikss. ok la. nk taw pisang ni mmg banyak khasiat. nnti aku copy  n paste kan sebab malas nak taip la :)

PISANG sering menjadi pencuci mulut di negara ini.


Secara amnya, kandungan potasium pisang menyebabkan ia disyorkan oleh para doktor untuk pesakit yang kekurangan sumber itu.


Sebagai contoh, sebiji pisang sepanjang 22 sentimeter (sm) mengandungi 600 miligram potasium.

Pakar perunding diet, Indra Balaratnam berkongsi maklumat berguna tentang khasiat buah pisang.

Menurut Penolong Setiausaha Persatuan Pakar Diet Malaysia itu, kajian makmal menunjukkan pisang mengandungi kanji sebanyak 20 peratus dan gula satu peratus.

“Ketika pisang berubah warna menjadi kuning dan sedia untuk dimakan, kandungan gula akan berpecah kepada 66 peratus sukrosa, 14 peratus fraktosa, dan 20 peratus glukosa.

“Pada amnya, pisang bebas daripada lemak, kandungan garamnya rendah serta kaya dengan vitamin serta potasium.

“Ini menyebabkan semua jenis pisang dikategorikan sebagai berkhasiat.

“Apatah lagi ia senang untuk dimakan dan dihadam khususnya oleh bayi berusia enam bulan dan ke atas.




   * aku x tahu la ni pasang jenis ape tapi nampak sedap *



Khasiat
“Tidak ada kesan sampingan pada kesihatan walaupun pisang itu manis kerana kandungan gula dalam pisang adalah semula jadi,”

Terdapat perbezaan antara pisang yang dimakan begitu sahaja dengan kerepek pisang atau pisang goreng pisang yang digoreng atau dibuat kerepek mengandungi lemak.

Jadi, adalah selamat jika pengambilan pisang goreng dikurangkan kepada seminggu sekali atau sebulan sekali.

Jika digoreng, kandungan khasiat serta vitamin dan zat-zat lain dalam pisang akan berkurangan sebaliknya kandungan lemak akan bertambah.

Pisang juga dianggap penting dalam bidang perubatan. 

Di Thailand, misalnya, wanita hamil digalakkan oleh doktor untuk makan pisang bagi memudahkan proses bersalin. Ia juga membekalkan tenaga bagi melawan dan menyembuhkan penyakit.

Beberapa kajian antarabangsa mendapati hampir 15 jenis masalah kesihatan boleh dikurangkan dengan memakan pisang.

“Antaranya, penyakit anemia iaitu kekurangan hemoglobin dalam darah boleh diatasi dengan memakan pisang kerana ia membantu meningkatkan pembentukan hemoglobin.

“Kandungan potasium tinggi dalam pisang turut menolong merendahkan tekanan darah serta mengurangkan risiko strok,”

Selain itu, kandungan fibernya yang tinggi dapat membantu masalah pembuangan air besar secara normal setiap hari.

Ia turut mengurangkan tekanan kerana sejenis protein dikenali sebagai Trytophan yang ada di dalamnya membantu menenangkan fikiran serta otak orang yang berada dalam tekanan.

Orang yang bergelut dengan penyakit ketakutan, obesiti dan tabiat rokok, digalakkan mengamalkan pemakanan pisang dan mereka dipercayai mampu bebas daripada masalah itu secara beransur-ansur.

Kajian turut membuktikan bahawa seseorang yang berdepan masalah mabuk hamil khususnya wanita yang berasa mual dan muntah pada beberapa bulan pertama kehamilan, boleh mengambil pisang untuk mengelak masalah itu.

Di samping itu, mereka yang menghadapi masalah kegemukan akibat tekanan di tempat kerja boleh diatasi dengan memakan pisang setiap dua jam.

Ia dapat membantu menghilangkan tekanan kerja selain mengawal kandungan gula dalam darah. Bahagian dalam kulit pisang pula membantu memulihkan kegatalan akibat gigitan nyamuk.

“Apa yang penting, kita perlu memberi tumpuan pada kesihatan dengan mengamalkan tabiat makan pisang.

“Bagi anak-anak, kita sangat mudah untuk menyuruh mereka makan pisang kerana ia manis dan lembut. Ia boleh disediakan dalam bentuk kek, mufin dan roti pisang,"

p/s : rajin - rajin la makan pisang ye uols. pisang is healthy :)JANGAN PIKIR 'PISANG' LAIN OKAY DEAR